Bahan-bahan:
~10 keping kepak ayam
~1/2 sudu paste garam kunyit
~4 batang serai segar,(bahagian putih) potong kepada kepingan kecil
~8-10 bawang kecil
sedikit garam
~minyak untuk menggoreng kuali
~4 sudu besar air asam jawa (pilihan)
~1/2 sudu paste garam kunyit
~4 batang serai segar,(bahagian putih) potong kepada kepingan kecil
~8-10 bawang kecil
sedikit garam
~minyak untuk menggoreng kuali
~4 sudu besar air asam jawa (pilihan)
CARA PENYEDIAAN
1. Bersihkan dan potong setiap keping kepak ayam kepada 2 bahagian.
2 .Serai dan bawang merah kecil dikisar halus dan dicampurkan 1/2 sudu paste garam kunyit dan perap seketika
3. Tuangkan minyak untuk menggoreng dan goreng kepak ayam sehingga masak dan berwarna keemasan
4.Sisa perapan di dalam kuali ditapis minyak dan dituangkan ke atas ayam sebelum dihidang.
No comments:
Post a Comment