Bahan A
Ayam bahagian isi dipotong sederhana kecil (Anggaran 1 pinggan)
1 sk garam
1/2 sb gula
2 sk serbuk kari
1 biji telur
1 sb tepung gandum
# Semua bahan diperap 1 jam#
Bahan B
3 sb butter
2 biji cili padi - dihiris
1 biji cili merah-potong dadu (buang biji)
1 pelepah daun kari (tambah jika suka)
1 cawan susu cair (ikut kepekatan yg disukai)
1-2 keping cheese (ikut selera agak2 tak muak)
1 sk Lada hitam
Garam, gula secukup rasa.
# Saya tak guna serbuk perasa sbb lada hitam ajishio dah cukup#
Cara:
1. Salut ayam yg diperap selama 1 jam tadi dgn tepung gandum dan digoreng sehingga kekuningan (jangan terlalu garing nanti keras). Ketepikan.
2. Dalam kuali lain cairkan butter,masukkan cili padi, cili merah dan daun kari. Tumis sampai naik bau.
3.Masukkan susu cair, cheese, lada hitam, garam dan gula secukup rasa. (Rasa dulu sblm tmbh garam sbb cheese dah masin)
4. Masukkan ayam goreng. Gaul sebati sehingga kuah agak pekat.(Kuah akan lebih memekat dan bersalut dgn ayam apabila sejuk jadi agak2 sendiri).
5. Siap utk dihidang. Makan panas2
Ayam bahagian isi dipotong sederhana kecil (Anggaran 1 pinggan)
1 sk garam
1/2 sb gula
2 sk serbuk kari
1 biji telur
1 sb tepung gandum
# Semua bahan diperap 1 jam#
Bahan B
3 sb butter
2 biji cili padi - dihiris
1 biji cili merah-potong dadu (buang biji)
1 pelepah daun kari (tambah jika suka)
1 cawan susu cair (ikut kepekatan yg disukai)
1-2 keping cheese (ikut selera agak2 tak muak)
1 sk Lada hitam
Garam, gula secukup rasa.
# Saya tak guna serbuk perasa sbb lada hitam ajishio dah cukup#
Cara:
1. Salut ayam yg diperap selama 1 jam tadi dgn tepung gandum dan digoreng sehingga kekuningan (jangan terlalu garing nanti keras). Ketepikan.
2. Dalam kuali lain cairkan butter,masukkan cili padi, cili merah dan daun kari. Tumis sampai naik bau.
3.Masukkan susu cair, cheese, lada hitam, garam dan gula secukup rasa. (Rasa dulu sblm tmbh garam sbb cheese dah masin)
4. Masukkan ayam goreng. Gaul sebati sehingga kuah agak pekat.(Kuah akan lebih memekat dan bersalut dgn ayam apabila sejuk jadi agak2 sendiri).
5. Siap utk dihidang. Makan panas2
No comments:
Post a Comment